Bunads-bløffen!

Når snøen renner vekk i gråbrune minielver i vegkanten og avdekker vinterens gjemte skatter. Bleknede appelsinskall, avfarget hundelort og små åsrygger av nå unyttig grus strødd på isete veier gjennom vintersesongen – da er det snart Mai! Vi går da inn i selve Nasjonalromantikkens Høysesong! Hvor feiringen av frigjøring, selvstendighet og Kom Mai Du Skjønne Milde står i kø, ja nærmest på geledd som en æresvakt for gamle værbitte Mor Norge!

Og for all del! Jeg har mine svakheter jeg også – tross en inderlig overbevisning om at landegrenser definert som mer eller mindre tilfeldig plasserte streker på et kart er no’ stort tull. Samt at en ansamling av stein og jord ikke bør være noe å grine gledesårer over. Likevel så er det en nytelse å se Northug gå først i mål – og Johaug er stort sett en nytelse uansett – så ukjent med Nasjonalfølelsen er jeg ikke. Men en må ha i bakhodet at det bare er en følelse!

Men når festdagene strømmer på så kommer de ut av skapet. Selve symbolet på Norge, Nasjonen og Folket. Bunadene! Dyre som en god bruktbil, like kledelige som en striesekk og mye mindre praktiske!
Men alt dette får være opp til hver enkelt – som konservativ liberaler er jeg for at folk får i stor grad gjøre som de vil – og en skal på ingen måte undervurdere noe som bare gir noen glede. Det kan vise seg at det er det alt Livet handler om.

Men det er en del ting som går foran frihet og det er sannhet! For ut av skapene sammen med bunaden kommer målfolket, nasjonalromantikerne og Norges-elskerne. De som mener at når noe er genuint og norsk så har det en egenverdi bare i dette og står over alt annet – iallefall for nordmenn! Dette kommer også under personlig frihet – jeg ler så jeg griner av det, men godtar at noen føler det slik.

Men hvis en skulle prøve å antyde at en ikke er enig i dette, og at det kan komme like bra og enda til bedre ting f.eks fra US of A – så flammer nasjonalismen opp og som Terje Vigens øyne helst mot urolig vær, så gnistrer deres øyne stygt og en bør ikke trå dem for nær. (Fritt etter H. Ibsen)
For da renner det ut av dem – hvor forferdelig motbydelig og rett ut landsforrædersk det er å blande inn skramlende oppgulp fra angloamerikanske forbrukersamfunnet med det Rene, Opprinnelige og Norwegiske! Og som i en usårbare rustning står de der i nettopp bunaden!

Okey, dokey! La oss fortelle litt fakta om bunaden og dens rette og ubrutte historie tilbake til vikinger og huleboere på Jæren! Eller kanskje ikke?
Bunaden er løselig – veldig løselig –  basert på hva såkalt finere fruer på 1900 tallet trodde folk på landsbygda gikk i! Dette var en trend de hadde plukka opp fra bl.a Tyskland! Så brukte de disse modellene derifra som en mal, der en la til litt fra noen motiver på gamle malerier og lignende. Alt sammen er konstruert for å bløffe seg til en nasjonal identitet!  Som altså egentlig bare var mote!

Så kommer vi til mønstrene. Og der begynner virkelig moroa for de som vil ha det Opprinnelig Norske. F.eks i de svært populære bunadene fra Gudbrandsdalen og Valdres, Valdres vår eigen dal, så finner et merkverdig internasjonalt kjent rutemønster! Det tilsvarer kilt-mønsteret på skotske familieklaner!
Saken er nemlig den at det var flere felttog på 1600 tallet hvor det både var skotske leiesoldater i Norge og nordmenn deltok også i kriger på kontinentet. Dette førte til en salig samrøre av klesdrakter, uniformer og selvfølgelig både kjærester og unger! Over hele Europa! Inklusiv spor av kilt-mønstre her i dalstroka innafor (innafor kilten kan en kanskje si?)

Og de historiske sporene av skotter og annet europeisk kanonføde, går altså målfolket og andre med Nasjonalfølelsen smidd i bunadssølv og forbanner alt utenom-norsk! (Iallefall om det er Amerikansk!)

Skal en da komme med en liten oppfordring så bør det være at en ikke ser så stygt på oss som ikke tror Norges Sjel befinner seg i konstruerte tradisjoner, men faktisk ser litt anderledes på hva som til vanlig kalles multi-kultur. For det er også en annen litt mer alvorlig sammenheng her – de som heftigst forsvarer Norges (konstruerte) egenart er også ofte de samme som vil slippe til annen kultur – bare den ikke er engelsktalende!

For når det kommer til mennesker fra strøk hvor fred, frihet og likeverd ikke står så høyt, så kan de gjerne komme hit. Noe jeg ikke er uenig i, men når de gjelder den kulturen de har med seg, så er dette plutselig (for de samme som skyr amerikansk påvirkning) både spennende, eksotisk og har såååå mye å lære oss! Ja, kanskje vi kunne konstruere en bunad basert på burkaens lange historie? Og muligens herrebunadene kunne sprites opp med noen heftige nye kniv-tradisjoner?
Bør Norsk institutt for bunad og folkedrakt få en egen integreringsavdeling?
Men om en først skal følge i den gode internasjonale historien og tradisjonene den «norske» bunaden har, så må vi innlemme alle. Jeg ser derfor fram til at det utallige lag med underskjørt og lang stakk byttes ut med hot-pants fra det Sørlige USA og at linskjorta godt kan holdes noe mer åpen.

Når vi nå har fått sydd på plass de svært internasjonale bitene av bunads-bløffen, så kan vi  som en konklusjon slå fast at bunaden et konstruert moteplagg – som på ingen måte skiller seg ut fra annen mote. Enten det er levert av D&G eller Husfliden!  Bløff er det uansett!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *