Et hundeliv for sau!

Nå har det vært framme igjen med en bonde som har tatt seg til rette med et par hunder som jaga sauen hans. (Nei, sauen het ikke Hans, det var trolig Ulla eller noe sånt…)
Dette blir jo delt hundemennesker i mellom med diverse mer eller mindre skjulte trusler om hva som skulle skje med den handlekraftige bondemann, om de var deres hund som hadde fulgt sine instinkter.
Så da får vi rydde opp litt i begreper og sette på plass noen skap.

Både sau og hunde-eiere har et frittgående vilt dyr – som er tilpasset via bevisst avl – i sin eie. Likevel ER det et tradisjonelt byttedyr (sau) vi har i fjøset og en i utgangspunktet kjøttetende jeger vi har dratt inn i husene våre.
Chihuahua og Golden retrieveren (Også kjent som Den Trofaste Blondine) SER nok alt i fra latterlige til pene ut (omtrent som folk altså), men det ER en ulv! Enkelt og greit. En finslipt mekanisme utviklet for en ting – drap!
Vi har også forandret sauen som nok både sprang fortere og var mer aggressiv før vi foretrakk høy slaktevekt og noe dorskt lynne.

Siden vi har overtatt ansvaret for disse dyrene, så må vi vite hva det ansvaret er.
Et dyr en eier forplikter. Både i forhold til dyret og hva dyret gjør. Mister du kontrollen på det så kan du ikke forvente at andre skal forsømme sin plikt (og rett) til å ivareta sine dyrs velferd. En kan ikke bare stå og se på at sine dyr blir skadd!
Hvis det innebærer å skyte en hund som jakter sau, så er det dessverre nødvendig.
Jeg har opplevd dette sjøl. Jeg har hatt hunder i sikte, men heldigvis sluppet å trekke av, men jeg har avliva egne dyr etter skade fra hund. Ingen av delen er noe en setter pris på, men det må gjøres.
Det å fange en jagende hund sier seg sjøl hverken er forsvarlig eller på noen måte tilrådelig der det ikke er en åpenbar løsning. (F.eks en liten innhegning) Det er ikke menneskelig mulig å holde følge med en sau alene eller i flokk med et rovdyr etter seg i åpent lende. Samt at du utsetter dine egne dyr for unødig risiko. (Sjøl på inngjerda område der begge mine tilfeller har skjedd.)
En løper ikke å henter våpen med et ondskapsfullt glis og tanken om at: – No ska’ denna førrbanna hundejævl’n jaddi få det! – som ei tordensky av ei tankeboble over hodet, men er det eneste løsning så er det det en gjøre.

Så blir det sagt at en hund er så mye mer verdt følelsesmessig – noe som er korrekt. Men det er bare fordi den bor inne, ligger i sofaen og koster tusenvis av kroner i for og stell, mens en sau går for rundball og kaldt vann i fjøset! Hadde rollene vært bytta om var sauen like mye et familiemedlem som Trofast er det.

Da har vi rydda opp i en del begreper så alle veit hva de har å gjøre. Og største jobben ligger hos lederne av den lille flokken som hund og eier er. Lederen – altså hunde-eieren – må vite at det ikke er et tenkende mini-menneske i pels som forstår nytten av god oppførsel, men faktisk et ekte rovdyr en skal være sjef over. Som bare har ubetydelige IQ poeng over en sau og akkurat som den stort sett styres av instinkter. En kan ikke forvente at en sauebonde skal avstå fra å ta ansvar for sine dyr av hensyn til illusjonene en hunde-eier måtte ha.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *