KOS!

Vi spør om mening. Hensikt og mål. Svarene vi gir og får varierer – men de fleste er bare en illusjon. Et lag med maling og lakk av varierende tjukkelse over det som egentlig motiverer alt. Det vi alle strever etter er kos! Go’ følelsen i mellomgulvet når det meste er bra.

Alt i fra at helga har senka seg til at kjæresten sa Ja til giftermål. Alt dreier seg om Følelsen. Eller også å unngå ubehag. En kan diskutere hva som er sterkest motivasjon – og mulig det varierer, men alle vil unngå ubehag og føle seg bra.

Dette styres av to hormoner – dopamin og serotonin – og er uhyre komplisert og veldig interessant, men vi skal ikke mase mer om det nå. Vi skal isteden se på hva som utløser disse to hormonene på utsiden av kroppen.
En stor del av hva som ligger i bunnen for å kose seg – og ha det bra – er verdigrunnlaget en har. Det en mener er riktig og hva en mener er galt.
Dette bygges opp av erfaring, opplæring og samhandler med arv gjennom gener.

Dessverre er det for mange slik at de føler seg mer vel ved å mene noe som er feil, som å mene noe som er riktig. Det er mer behagelig å mene noe galt som får en til å føle seg vel, enn en sannhet som svir.

Jeg er ikke noe annerledes sammenskrudd enn de fleste andre på dette området, men forskjellen ligger i at jeg ikke føler meg vel hvis jeg veit at noe ikke stemmer i verdigrunnlaget mitt og det jeg mener.
F.eks ser jeg så mange fordeler – for meg sjøl – med å tenke sosialistisk, men fordi det er beviselig galt så kan jeg ikke være sosialist.
Jeg vil gjerne tro flesteparten av muslimer er liberale og demokratiske med respekt for menneskerettigheter – uimotsigelig statistikk sier det motsatte. Da må jeg forholde meg til det – ellers får jeg ikke hjernedropsene mine i form av serotonin og dopamin. Bare for å nevne noen få eksempler.

Verden ville være så usannsynlig mye lettere om alle forholdt seg til slik den er – og ikke slik en ønsker den var. Hvis alle faktisk fikk Go’følelsen av Sannheten og ikke av Livets mange løgner.

Det er likevel så mye en ikke veit som en kan tro, mene og spekulere rundt – men de tingene vi kan slå fast opp mot det vitenskapen kaller Sigma 5 (99.99 og masse flere 9 tall % sjanse for at noe stemmer) – de bør alle kunne leve godt med. Og ha det kos…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *