Kulturell appropriasjon

Tor – i Jack Kirbys utgave

Dette er månedens ord – alt p.g.a en ministers indianerjente-kostyme.

Jeg må innrømme jeg ikke hadde tenkt over ordet før. Men nå har jeg fått en god forklaring og har et veldig godt eksempel. Vi har vår nordiske mytologi – Odin, Tor, Loke, Ragnarok – hele den greia. Veldig interessant og viktig norsk historie. Vi trodde på dette her før.

Så skjedde det en kulturell appropriasjon. I 1962 fra tegneserieskaperne Stan Lee og Jack Kirby. De tok elementer fra vår mytologi og inkluderte det i sitt univers blant andre guder og fantastiske skapninger. Tor ble Thor – og superhelt. Hammersvingende, hardtfestende, rartsnakkende tronarving til Asgard. Der hans far – Odin – fremdeles hersket. I kulissene lurte Loke – eller Loki i amerikansk utgave.
Dette passa godt inn i mylderet av andre skapninger. Veggklatrende tenåringer, nedfrosne krigshelter og grønne og dumme, men snille monstre.
 
Her var vår mytologi brukt, forandret og tilpasset sjangerens behov. Det kunne bare vært en appropriasjon – hvor en altså bruker et eksisterende kunstverk til å lag et nytt. Men siden det var en gammel religion tilknyttet et bestemt geografisk område og en avgrenset gruppe – så er det kulturell appropriasjon.
Og dette blir ofte karakterisert som krenkende mot den aktuelle kulturen.
 
Så da reiser spørsmålet seg – hvorfor skriver ikke Norges intellektuelle elite harmdirrende protestbrev til storkapitalen i MARVEL? Hvorfor demonstreres det ikke i gatene nå som filmen «THOR – Ragnarok» ruller over kinosalene landet rundt? En forvrengt, kommersialisert, neonglinsende Hollywoodifisert karikatur av vår kulturelle arv. Var vi ikke nok plaget da de såkalt kristne hogg hoder for fote blant de troende på Odin og Tor? Er ikke denne kulturen også undertrykket, misbrukt og ligger med brukket rygg som et hjelpeløst offer? Hvorfor tas det ikke til motmæle? Hvorfor? HVORFOR??? Eller så amerikanerne skjønner det: WHY???
 
I’ll tell you why!
Fordi nordmenn – som vikingenes arvtagere – IKKE er en haug ømskinna kjærringer som må lage seg problemer for å være viktige. Fordi Norge – som en fungerende nasjon – IKKE trenger å skylde på andre for våre feil! Fordi norsk historie – som nasjonens bærebjelke – tåler vekten av også andres bruk!
Fordi vikingenes arvtakere – nordmennene – har for lengst kommet over urett for 1000 år siden og blir ikke såre om noen drar fram elementer fra den gang!
That’s why!
Eller enda enklere: Vi bryr oss ikke!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *