LIVSFARLIG SPENNING!

NÅ! Skal jeg skremme dere, men det må dessverre gjøres. Sjøl om jeg understreker at dette er et Worst-Case scenario. Det er langt, men det er dessverre en reell risiko jeg skal si noe om:

Litt bakgrunn først – I 2010 skjedde som alle IT sikkerhetsfolk visste ville skje – et aggressivt, ondsinnet virusangrep verden aldri hadde sett maken til. Det fikk navnet STUXNET.
For den jamne databruker betydde det lite, men bransjen visste at dette var begynnelsen på noe virkelig farlig. Viruset var sofistikert med avansert «kunstig intelligens» og hadde flere funksjoner enn alt vi hadde sett så langt. Var dævelskapen først i maskina var du på godt engelsk fucked!

Det viste seg at opprinnelsen var hos USA og Israel – de hadde utviklet STUXNET som et våpen for å uskadeliggjøre Irans atomvåpenprogram – og det fungerte over all forventning! Viruset infiserte bl.a et anlegg som anriket uran og saboterte det i filler – innefra. Dette gjorde de ved at en spesiell komponent fra elektronikkprodusenten Siemens var målet for viruset. Altså – uskyldig tredjeparts teknologi ble brukt for å sabotere. Dette er litt viktig å huske på.

I følge kilder som jobba med viruset er dette bare starten – det er alt på plass systemer for å ta ut infrastruktur i en eventuell krig i området. Da snakker vi trafikk, el-forsyning, vann og Internett. Kort sagt – det blir mørkt for iranerne!

Hva betyr dette for oss? Faktisk ganske mye. I løpet av 2019 skal norske husstander få smart, digital strømmåler!
Mye bra med det – for all del! Måleren fra Aidon henger alt i de fleste hjem her i dalen – den tikker og går – og via kryptert kommunikasjon forteller den om strømforbruket. Aidon er suverent størst på dette – de er finske og det er ikke så farlig – skulle en tro. Finnene er venner med oss og at de skulle bygge inn en slags bakdør i teknologien er urealistisk – får vi håpe.

En underleverandør av deler til Aidon heter Kitron. De er norske – men med avdelinger i bl.a Kina.
Og nå må vi tenke oss om – norsk selskap leverer «hackbare» komponenter til de aller fleste norske hjem – blir muligens produsert i Kina! I fabrikker ekstremt lett tilgjengelig for etterretningen i et land som er utpekt som hovedtrussel mot oss ved siden av Russland!

Av de mange pene tingene en kan si om kinesere er en at de ikke er dumme! Selvfølgelig er det helt realistisk at de kan «tukle» med teknologien i verste fall – i beste fall setter de koblingskjemaet i en perm i hylla i tilfelle Norge blir for stivkjefta om menneskerettigheter!

Uten å bli konspiratorisk så er det INGENTING teknisk i veien for at en fremmed makt kan slå av strømmen i hele Norge etter at dette systemet er på plass!
Det trenger ikke være Kina, det trenger ikke være Russland – det trenger ikke engang være gjort med en «bakdør» fra en deleprodusent – for kryptert eller ikke – alt kan hackes! Det er bare spørsmål om tid!

Jeg tviler ikke et øyeblikk på at VOKKS og andre nettleverandører har fokus på sikkerheten – men realistisk sett med tross alt begrensede budsjetter – så må en stille spørsmålet – kan systemene stenge ute uønskede elementer når et strengt hemmelig toppsikret atomanlegg ikke klarte det? Ja, USA og Israel er gode på sånt – men vi kan ikke stole på at kinesere og russere ikke er like gode!

Jeg forlanger ingen 100% – det er ikke mulig uten å henge opp igjen den gamle måleren, men de bør iallefall ligge likt med f.eks BankID og lignende systemer.

Så som vi ser er Datatilsynet bekymret for personvernet – jeg mistenker at ingen har lyst til å snakke høyt om den nasjonale sikkerhetsrisikoen!

Dokumentaren om STUXNET – om noen vil miste enda mer nattesøvn….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *