OM HAT OG EKSPERIMENTER

Det er sikkert flere enn meg som rister på hodet over såkalte verdensledere som åpenlyst skryter av å ha drept påståtte motstandere. (Nei, dette gjelder ikke bare Trump – Obama gjorde det samme)

Dette er så usannsynlig fjernt fra hvordan vi driver politikk og diskusjoner. Og i den sammenhengen er det riktig å tone ned påstandene om hardheten i vår egen debatt – hvor en blir beskyldt for hat, rasisme og trakassering bare en blir litt sarkastisk i de ironiske vendingene.

Det er nemlig viktig at vi hører på vår egen kulturelt baserte siviliserte europeiske fornuft fundamentert i kristen-humanistisk tenkning. For jeg er ikke så redd for bestemødre med litt manglende forståelse for sitt digitale publikum, eller nett-troll med ertelyst. Disse kan vi takle – og hvis de blir for tøffe så gi meg et pip 🙂

Det jeg er skeptisk til er nå myndighets-personer eller de som er opinionsdannere skal fortelle oss hva vi skal mene og gjøre – og det strider mot den før nevnte godt fundamenterte fornuften.

Skepsisen min er også solid fundamentert i forskning. Det beryktede Milgram-eksperimentet
er grundig bevist. Det viser at hvis en person med autoritet ber en gjennomsnittlig person om å skade en annen – så vil opptil 65% adlyde. Selv om det strider mot deres moral og overbevisning.

Dette viser hvor fort vi degenererer siviliserte holdninger hvis vi blindt følger ordre. Og det er slik degenerering av – og mangel på sivilisasjon – som gjør at Trump, Obama og han nå avdøde Midtøstens «Darth Vader» kan holde på slik de gjør – fordi folk adlyder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *