Om Julebukk, helgener og svidde sauehuer

smalahove
Snadder for Julebukk – eller et hint av kannibalisme?

Når løvtrærne har spydd sine kvalmgule blader og Julebrusen har døgn-og datovill forvillet seg inn i hyllene, så kommer allehelgensdag! Eller det er kvelden som er interessant her. Halloween!  Kort fortalt en opprinnelig hedensk høsttakkefest, kapret av Den Katolske Kirke og omskolert til å feire de døde helgener og martyrer! Katolikkene har jo til tider drevet sin kirke som en velsmurt pengemaskin, så det var kanskje uunngåelig at de med også verdslige hunger etter penger hang seg på. Først og fremst amerikansk handelstand! Noen måtte jo selge godteriet som ungene fikk etter å ha stilt ultimatumet Trick or treat!

Nå finnes det langt verre måter å lure fra folk pengene på enn å la dem kjøpe godteri til unger og leie ut kostymer, men her i landet liker en del ikke at vi skal ta etter alt amerikansk. Det faktum at grunnloven er inspirert av amerikanske forfedres uavhengighetserklæring, og at vi muligens hadde vært en sovjetisk koloni uten dette grusomt gloret landet Over There tar en ikk så tungt når muligheten for å kritisere noe amerikansk byr seg. Og på disse tider spretter diskusjonen opp akkurat som glisende gresskar i butikkvinduene. I i år er forslaget at man ønsker godtesjuke unger «velkommen» med hilsningen at de kan komme tilbake som Julebukk!

Skal vi unngå for mye trick som svar på denne heller uoppdragne treat’n så må vi rydde litt i begrepene. Samt se på om logikken holder vann.

Julebukk, ja! Nøyaktig opprinnelsen er ukjent, men den er i likhet med Halloween europeisk og fra før-kristen tid. Ingen på noen måte et særsnorsk tradisjon. Noe som skal være poenget med de som foretrekker bukk framfor helgener – at det er Norsk Kultur! Og den skal vi visst nå plutselig verne om og ta vare på! Mange av dem som fronter Julebukkens tunge bør av Norsk Tradisjon og Kultur (med altså opprinnelse i hele Nord Europa) gikk hardt ut i forrige uke – og stort sette ellers i året – på at Norsk Kultur iallefall ikke trenger beskyttelse mot fremmedkulturelle fra islamske områder!

Skal vi se om jeg forsto dette rett: – Når en ikke synes burka, sharia og dødsstraff for frafall fra islam passer med norsk kultur, så er det egentlig ikke noe som er norsk kultur. (En møtes med det påstått retoriske spørmålet: – Hva er norsk kultur?) Derfor må vi alle tilpasse oss – så sant ingen fremmedkulturelle støtes av tilpasningen selvfølgelig!

Men om noen skulle prøve å tjene noen penger på at en altså opprinnelig europeisk tradisjon – hentes tilbake til Europa fra USA – SÅ er den likevel eksisterende norske kulturen i fare? Den angripes hardt av amerikanske kommersialisme og forflatast av marknadens umettelege svolt! Ivar Åsen sjå i nåde til oss arme forbrukarararar!

Hvis en skulle prøve å være litt ensretta og behandle begge situasjoner likt, så måtte vi se stygt på både Halloween og Alis kebabsjappe og forlange at her ble det servert treak og smalahoue til Julebukken isteden!

Kan vi ikke heller la folk få gjøre litt mer som de vil så lenge de ikke gjør no’ gærn’t? Ja, noen luringer har adoptert Halloween for å tjene penger. Uffda! Så usmakelig amerikansk!
Men kan vi ikke gjøre begge deler da? Tilby knask eller knep før jul og Julebukk etterpå? Dobbelt så mye godteri på ungene, mer penger på handelstanden, mer skatt i statskassa – flere byråkrater til å lage forordninger for oss.

Det gjenstår da bare å lage et nytt problem folk kan diskutere – f.eks er det vel egentlig usmakelig med et hint av kannibalisme og tilby smalahoue til Julebukk?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *