Om Munch, milliarder og nakne keisere

Oh hvilken Gledens Dag! Hvilken grunn til å rette på silkeskjerfet, dra noen ekstra skiver av den franske blåmuggosen og la korken i rødvinsflaska aldri finne veien hjem! La oss alle gi oss hen til den eksistensielle angstens gleder og vandre i de mørke irrasjonelle gangene i sinnets forvridde labyrint.
For i dag har selve inkarnasjonen av dette fått Sitt Hjem! Lambda skal bygges!

Eller – en kan gjøre som jeg gjør – legge armene i kors, dra munnvika opp i Morgan Kanesk gjeip og lure på hva i hule hå vi holder på med???

Hva jeg snakker om? Munch-museet selvfølgelig. Hva vi reint objektiv har er diverse materialer påført varierende mønstre og farger, produsert av en tydeligvis ganske plaget sjel for mange år siden. Disse produktene skal nå plasseres i et av verdens dyreste lagerfasiliteter. (Lurer på hvor mye jeg kan skru opp leia for arbeidsbenken til min tidligere sjef?)

Så langt har galskapen bare kosta 110 millioner før så mye som ei gipsplate er kjøpt inn. Og etter at marmoren, bladgullet og de håndsydde knottene på do-sisternene er betalt så bikker vi vel 3 milliarder – da inkl. helt uforutsette overskridelser. (Det er budsjettert til 1,7. Ha fuckin’ ha!)
Det fantastisk latterlig er at ingen har krangla på om dette skulle bygges, men hvor! Ingen har så mye som som spurt om dette virkelig er rasjonelt? Ingen så mye som stopper opp, ser seg rundt og lurer et øyeblikk på om dette ikke er massepsykose?

La oss se på de kalde harde fakta – når Folket spør etter bedre veier, bedre helsetjeneste og bedre av alt – (noe som av og til er resultat av litt bortskjemthet – jeg innrømmer det) – men likevel er svaret at: Nope! Kommer ikke på tale med mer penger. Vi har dem, ingen tvil om det! Men vi kan ikke bruke dem fordi det kan være godt å ha siden. (Forsåvidt et gyldig argument hvis vi ikke samtidig f.eks holdt på og låne bort penger til EU-land – som vi praksis veit vi aldri får igjen.)
Men hovedargumentet er at det blir inflasjon om vi bruker mer penger!
Javel, ja, akkurat ja! Og noen milliarder til et museum er ikke inflasjonsdrivende? Er det fordi spanske arkitekter, håndsydde do-knotter, marmor hugget av sicilianske barnehender og draperier vevd av kinesiske jomfruer alt er utenlandske kontraktører? (Det blir i følge FrP ikke inflasjon om vi kjøper tjeneste i utlandet) Er det litauiske snekkere og polske rørleggere som skal resten av jobben også da?
Åh nei! Her må du nok ha hovedfag og mastergrad i kunsthistorie for å få dradd i så mye som en lings skrue i bygget! De kommer vel til å fly over egne senior-ingeniører fra Caterpillar for å gjøre grunnarbeidet. Bare det beste er godt nok for en Munch! Her kommer nok sjøl Thon og Tronstad til kort!

Så står det der da. Bygget! Lambda! Med overskridelser og alt – og en forhåpentligvis blå-blå kulturminister må stå og klippe snora av Merioull fra sauer fora på håndsortert firkløver, og smiler som en medisinert Joker for dette symbolet på hvor mye vi verdsetter Våre Store Kunstnere.

Men hva er det Våre Store Kunstnere har gjort? Og da begynner det å dra seg til og bli interessant. De fleste trekker på skuldrene og rister på hodet, mens de haster videre mot fredag, Grandiosa og Gullrekka, men så har du de som er blitt Opplyste, som Forstår Kunst. For da er dette likevel Åpenbart og bare en bagatell av en sum for hva en egentlig i Kunstens Navn burde brukt selvfølgelig! For ingen, absolutt ingen, benekter Munchs betydning. En trenger ikke en gang si det innlysende at skulle en krangle på dette, så er det ingen tvil om at du er dum eller det er noe annet veldig galt med deg.

Vel, nå har jeg papirer på at det mellom øra mine er helt friskt og jeg har papirer på en IQ over gjennomsnittet! HER blir det problemer – for jeg har IKKE tenkt å la være å krangle!
Ja, greit! Han er kjent, Skrik er et av verdens mest kjente uttrykk. Mye takket være Wes Craven og hans filmer. (Hvorfor lager vi ikke et museum for Cravens Freddy Krueger? Jeg har hatt langt mer glede av Nightmare on Elm Street enn av noe maleri – whatsoever! Og det uten at ei eneste offentlig krone er anvendt!)

Reint teknisk står det enda verre til – både jeg og e-dalens egen Tutta Solberg er bedre teknisk enn Edvard Munch, sorry that’s the facts! Ikke benekt dette – da er du dum – for dette KAN jeg faktisk.

Så kommer vi til det essensielle! Nemlig det Munch uttrykker i gjennom sin teknikk! Og der faller – visstnok – mine gnomer og Tuttas troll igjennom.
Hmm…javel?
Fordi?
Ja?
Jeg venter?

Det viser seg nemlig at når en som jeg har gjort nå – pressa den Opplyste Kunstforståer (samme om det er musikk, litteratur eller bildende kunst) opp i et hjørne, låst dem fast og satt en sylkvass Bowie på deres dirrende strupe, så kommer det ikke så mye annet enn knapt nok luft ut.

De klarer nemlig ikke å forklare hvorfor Munch er bedre enn mine helter som Luis Royo og Alex Ross (hyperrealistiske fantasy-tegnere for de uinnvidde) Så jeg lar utfordringen stå åpen som den har gjort i årevis. Representanter for alle partier, alle trosretninger, hudfarger og hjemplaneter – forklar meg i enkle forståelige ordelag HVA som utgjør Munchs (eller din egen favorittkunstner) unike kvaliteter og rettferdiggjør bruken av milliarder av skatte og oljekroner kroner?

I mellomtiden skal jeg stå her som han guttungen i eventyret om Keiserens nye klær og hånflire av Keiseren som sprader forbi kliss naken i trygg forvissning om at han selvfølgelig er mer velkledd (og intelligent) enn alle andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *