Om rundballeplast og solidaritet

Denne er ute og går igjen. En blir med henvisning til «gamle» utsalgspriser oppfordret til å vise solidaritet med bøndene, som etter vanlig prisstigning ikke får på langt nær så godt betalt i dag som den gang.

Først av alt – siden mine bondevenner allerede nå børster kraftfor og rundballeplast vekk fra PC’n de har i fjøset for å slakte meg – så veit jeg, forstår jeg og sympatiserer jeg med at bønder stort sett har en noe tøffere og anderledes hverdag enn en vanlig lønnsmottaker. Men som jeg har sagt før – dere eier bedriftene deres og dere eier raffineringbedriftene. Dere eier til og med enkelte av bedriftene dere kjøper utstyr fra! Dere kan da ikke si med sunt bondevett i behold at dere har null ansvar for egen situasjon!

Og her kommer vi til matvareprisene. Men dere – mine bondevenner – veit så inderlig godt hvor jeg står på dette, så jeg skal fordele litt skyld til andre. Særlig til mange av de som deler linken i ønske om solidaritet med dere. For det er ikke bare slik at det er det at disse fæle kjøpmannsfamiliene blir rikere og rikere båret på deres krumme rygg, eller relativt nye John Deere for å være mer nøyaktig…

Joda, Stein Erik, Robert og de andre har fått sin del av kaka, men det er fordi de har ansatt knivskarpe ulver til å forhandle avtalene med dere! Har bøndene virkelig utrydda alle ulver så ingen er tøffe nok til flytte strået til venstre munnvik og ta med seg høygaffelen til et forhandlingsmøte om pris? Nei, vent! Dere har ansatt folk til slikt! Men produserer de resultater? Hvis ikke så veit dere fremdeles hva dere gjør med en sau som ikke får lam eller ei brun ku som har slutta og gi sjokolademelk? Hint! Bak låven og øks! (Evt, ring nødslakt!)

Men nå skriver jeg meg bort igjen! For det er ikke bare på langt nær REMA på Rena og Matkroken på Finnskogen som har fått sitt store kakestykke, men grunnen til at bønder er blitt presset på pris er ikke bare bedriftenes ønske om større utbytte, men først og fremst at det er blitt fryktelig mye dyrere å drive. Takket være at alle skal ha ei lønning de ikke bare kan leve av, men også skal leve så godt av at det ofte går ut over helsa! Den høyeste utgiften i de aller fleste bedrifter i kjeden fra bonde til siste kunde er lønn! Hadde ikke forbrukerne som også ofte er lønnstakere forlangt så mye ville heller ikke varene kostet så mye.

Folk flest må innse at de aldri FÅR i særlig grad mere penger med det nåværende systemet, fordi utgiftene følger inntekten siden folk sjøl genererer høyere utgifter gjennom høyere lønn! Samt at Staten sitter på toppen og tar vekk det overskytende hvis en stor gruppe virkelig skulle dra i fra. En kan ikke la meningmann ha penger mellom henda! Da bruker de dem opp må vite – og det skal vi ikke ha noe av! Siden det – visstnok – MÅ være inflasjonsdrivende! Nei, så bøndenes lave inntekt på produkter direkte må de fleste ta sin del av skylda for. Og VIL dere det? Eller nøyer en seg med å dele et bilde på nett og da er alt greit?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *