Blokkjede.

Husk du har sett det her først.
Eller, neida – flere har sikkert sett begrepet. Den tekniske løsningen bak skal jeg ikke engang prøve å forstå – langt mindre forklare, men begrepet beskriver en metode som bl.a kan brukes til sikker verifisering avtaler uten bruk av kontrakter, mellompersoner eller registre. Noe som er katastrofe for f.eks banker, stat og revisorer.
Så var det spørsmålet om jeg bryr meg?
*Kjenne godt etter*
Nei! Egentlig ikke. De får omskolere seg til snekkere.

 
For vi har et mye, mye større problem – og en gigantisk elefant i rommet.
Blokkjede kan nemlig utvikle demokratiet. Det kan anvendes til direkte stemmegivning. Det høres jo flott ut tenker kanskje mange.
Vel, her er elefanten. Joda, vi kan se for oss at noen fremmer et forslag om å innføre legge tannlege under folketrygden. Via blokkjede avgis stemmer og vedtaket er gyldig. Kjempeflott! Dette er noe vi trolig kan ha råd til og som de fleste støtter.
Men SÅ begynner problemet! La oss si noen fremmer forslag om noe som er hauset opp av følelser og har ingen faglig støtte – samt det er en økonomisk katastrofe. Og forslaget vedtas med knapt flertall.
 
I dagens system med bl.a valg hvert fjerde år sikkerhetsventiler i systemet så unngår en slike brå, skadelige endringer. Byråkrati og fagfolk utreder, politikere vurderer og vedtar – og byttes ut om det vier seg å være feil. Det er en treghet i systemet som er irriterende, men nødvendig – siden velgere i skremmende antall ikke har anelse om hva de egentlig stemmer på. Svært få setter seg inn i hva som partiene sier om ting, men går etter magafølelse og media. Sånn! Da er elefanten nevnt!
 
Dette går i dag ganske bra – sånn tålelig iallefall – fordi systemet kan korrigere «feil» valg.
Hvis vi får et direkte-demokrati der Folket direkte avgjør hver sak så kan denne sikringen bortfalle – og vi får en usammenhengende dag-til-dag politikk som svinger med hvem som er gode til å selge inn sine ideer og engasjere folk rundt dem – og ikke minst hvordan media vinkler og setter dagsorden.
 
Ja, det er en mer direkte måte å utøve demokratiet på, men et så elendig system som demokratiet i utgangspunktet er – så vil dette bare gjøre det verre! Det MÅ være sperrer som hindrer brå og potensielt katastrofale endringer. Så blokkjede – veeeeldig skeptisk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *