Bondefakta

"1985 fikk bonden betalt 2,85 kr/l melk….."

Er det mange som har satt på Facebook-statusen sin for ei stund siden. Åh du verden så trendy! Forandre verden gjennom sosiale medier! (Fremdeles har jeg personlig større tru på et par kompiser av meg – herrene Smith & Wesson, men oss om det!)
Så man avslutter statusedelingen en helt korrekt oppramsing av fakta rundt en formidabel prisstigning på matvarer med denne: – " Kopier denne. Vis solidaritet, støtt bøndene!"

Åh ja for all del! Jeg støtter bønder jeg! Regner med temaet for framtidige gudstjenester blir "Bønner for bøndene" – men jeg har en sterk mistanke om at Vårherre likevel lar det regne på rettferdige og urettferdige som Han har gjort siden Tidenes midt ut på dagen…

FOR! Det er et enormt men her! Et ting som INGEN sier noe om. Her får Rimi-Hagen, REMA-Reitan og andre "fælinger" skylda for å stikke av med fortjenesten fra Den Norske Bonde. Vel, gutta boys tjener til salt i gåselver´n de – ingen tvil om det! Med sånn omtrent en nå utgått 50 øring fra hver vare de selger! Volum er det som teller her – ikke høy pris! Så jeg beklager sosialister, kommunister og Kjell Olav Lundteigen – dagligvarekjedene har IKKE skylda!

Dette fungerer EGENTLIG slik: Saken er den at det er utstyret som koster. Driftsbygning, traktorer og tilbehør. Og så vil de gjerne drive litt stort og rasjonelt og ikke slite med gammel tungvinde løsninger. Men hovedproblemet er at bøndene eier sine EGNE foredlingsbedrifter – f.eks TINE og Nortura – disse er byget opp etter gammelkommunistisk mal – helt sant! – og disse sitter igjen med mesteparten av overskuddet og som brukes til drift av organisasjonen. DER er problemet og det er det bøndene sjøl som MÅ gjøre noe med.

Så sjøl om det er riktig som det sies i den delte statusen i solidaritetsaksjonen – det var disse tallene som gjaldt i 85 – og at prisstigningen har vært enorm, men som jeg sa før – de som tar overskuddet er IKKE dagligvarekjedene, men de samvirkene som bøndene sjøl eier. Problemet er at overskuddet der sløses bort mye på en alt for tung organisasjon, samt lovlig regnskaps-triksing.
LIKEVEL hadde TINE i 2010 674 millioner i overskudd og 910 i 2011. (Altså nesten en milliard) Tror noen det ble utbetalt mye til mjølkeprousentene?

Nå er jeg ikke i mot å line opp traktorer i Oslo og virkelig lage krøll – skulle vært gjort mye før for å protestere mot drivstoffpriser, åpen terror-rettsak og generell inkompetanse hos styrende byråkrati – men IKKE for mer penger til bonden fra Staten!
Men mer penger til bonden fra egen bedrift! Du kan jo ikke drive så svære og påstått profesjonelle foretak som TINE og Nortura så elendig at du må ha trygd for å overleve??? Mens selskapet at på til går med overskudd??? Hvor teit under Felleskjøplua går det an å bli før hakkespetten angriper treskallen???

SÅNN! Der har dere fakta – så kan dere dele den – gjerne med en og annen bonde!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *