BØR JENTER VÆRE ONLINE?

En liten brannfakkel på formiddagen. Det er ganske mange ting som er avhengig av alder før en får lov til å drive med det. Motorkjøretøy, våpen, sex, alkohol og stemmerett.
Det meste av dette krever at du er 16 år eller eldre. Likevel veit vi at det finnes 12 åringer som fint vil takle alle disse tingene, og antallet stiger jo nærmere vi kommer det magiske 16, før en regner med at alle kan takle alt ved passerte 20 år – når siste grense faller og en kan kjøpe sprit på Polet. Personlig finner jeg det noe rart at du kan stille til valg og stemme når du er 18, men ikke regnes som moden nok til nyte en Jack D, men det er en annen historie.

Poenget er at sjøl om mange fikser en ting så forbys det av hensyn til de som ikke takler det. Dette er pr. definisjon dypt urettferdig, men det er ingen annen måte å organisere et samfunn på uten å få det til å føles enda mer urettferdig, hvis en lar noen få lov og andre ikke som i utgangspunktet er på samme alder.

Men finnes det andre ting enn alder som skiller på samme måte? Altså at noen innenfor en gruppe takler noe på en fornuftig måte, mens andre ikke gjør det i så stor grad at en bør vurdere tilsvarende ordninger?
Ja, kanskje.

For det er et ubestridelig faktum at jenter nærmest fra de kan gå og snakke reint kan være noen all deles forferdelig små troll mot hverandre. Gutter også er dette – men de slår, blør og er ofte ferdige med det da.
Jenter derimot bruker ord i sine stadig mer intrikate intriger. Dette er en vesensforskjell mellom kjønnene og ikke noe vi kan gjøre noe med, men vi kan begrense skadevirkningene.
For når enkelte jenter – selvfølgelig ikke alle – men i betydelig grad mange flere enn gutter får tak i en moderne telefon eller kommer seg online, så er det p.g.a det sosiale. Chat, SMS og alle de andre mulighetene teknologien gir for interaksjon.

Mange bruker dette svært fornuftig og det er en berikelse for de sjøl og andre, men mange – igjen betydelig flere enn gutter – bruker dette som et våpen. Og bruken er svært uforsiktig og er i verste fall livsfarlig, men faren for psykiske skader er den største. Og ikke bare er de til potensiell skade for andre, men de beveger seg også relativt ubeskyttet rundt i en virtuell verden hvor det finnes store, stygge monstre som er ute etter dem.

Spørsmålet blir da – kan vi frata en gruppe en rettighet på bakgrunn av kjønn, slik vi gjør på bakgrunn av alder? Bør jenter iallefall være 18 før de får tilgang til telefon og Internett? Det er lang tradisjon som jeg har vist for å nekte noe for alle på bakgrunn av at et flertall ikke kan takle det – spørsmålet blir hvor stort må dette flertallet være? Og hvordan skal det håndheves?
Trolig er det umulig uten å leie inn konsulenter fra Taliban, men kanskje vi kan gå andre veien? I større grad kriminalisere skadelig oppførsel via såkalte sosiale medier og senke lavalderen for straffeforfølging. Vi kan ikke sette små hekser på 13 år i fengsel, men de er tross alt store nok til å forstå prinsippet bak straff, så her trenger vi egentlig bare litt kreativitet på hvordan samfunnet skal reagere på sånt.

For jeg tror det vil hjelpe når vi har forbrytelser som så lett kan bevises via den begrensningen det ligger i teknologien for fjerning av spor. Du må være på seriøst høyt nerdenivå før digitale spor kan fjernes. (Noe flere bør merke seg uansett kjønn og alder) Dette gjør at risikoen for å bli tatt er stor, og da står det egentlig bare igjen å finne en skremmende nok reaksjon på forbrytelsen.

One thought on “BØR JENTER VÆRE ONLINE?

  1. Hva med å bli stengt inne i en rømningssikker kve på Svaberget med hylende monstre plasser på strategiske steder i omgivelsene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *