DETRONISERT!

Dette er et innlegg jeg aldri trodde jeg skulle skrive. Og mange av mine tusenvis av lesere – ja, ok da! Iallefall ti på en god dag – vil sitte igjen målløse, sjokkerte og kanskje merket for livet.

Jeg har lenge med grunn til å bli tatt seriøst hevda at Verdens Beste Skuespiller er skalla, har et skjevt smil og kan utradere bad guys med en nonchalant eleganse ingen andre er i nærheten av.
Grunnen til at han også alltid – så langt – har vært den beste, er at han også kan komedie troverdig. Det er ikke som når Stallone og Swarzenegger tar en og annen slik rolle – og det bare blir komisk fordi det er så uvant. Nei, denne karen her er det tøffeste du får på film – og han greier også å gjøre troverdig dott, tøffelhelt og pyse.

De som har hørt meg dra denne før veit det selvfølgelig dreier seg i kontrastene fra Døden klær henne til Die Hard – altså Bruce Willis. Selvfølgelig er han fremdels nest best – og det er laaangt ned til Robert Downey Jr. og Chloe Grace Moretz på tredje, men det er en ny mann på topp.

Filmen som gjorde utslaget er Django Unchained. Westerrn med Tarantinos sjuke hjerne i registolen og med 80 tallshelten min Don Johnsen så måtte det bli bra. Jeg kan til og med snart tilgi Leonardo DiCaprio for Titanic. En Shutter Island til og en superheltfilm så er vi der.
Eneste bittelille skuffelsen er at Jamie Foxx – som jeg alltid har rangert over Wesley Snipes, men under Will Smith, burde gitt bort rollen til Denzel Washington.

Så har vi scenen som rystet min filmverden. Foxx kommer ridende inn på ranchen til skurken – og vi ser det fra perspektivet til en gammel, mørkhudet person åpenbart av en vis rang – tross Sørstater og pre-borgerkrig. For å illustrere at han er gammel kommer rytteren sakte inn i fokus – og han oppdager at det er noe i likhet med en svart nigger fra Nigeria – som samtidig ser ut som en krysning av Terminator og Morgan Kane.
Blikket gamlingen sender får meg til å helt glemme at jeg ikke ved første øyekast ser hvem det er! Før jeg hører stemmen. Sminken er bare fantastisk. Han må ha lagt på seg 20 kilo og 30 år!
Fra vi har sett ham i nesten samtlige MARVEL filmer som leda opp mot The Avengers. – mine dame rog herrer – fra og være ultratøff enøyd superspion, som behandler like sarkastisk arrogant alt fra eksentrisk milliarder-genier, nordiske guder og grønt raseri – til utgammel, men rappkjefta slave – så sørger han for at Willis er detronisert som konge – det gjør faktisk litt vondt, men rett skal være rett. I give you the new king in town: – Samuel L. Jackson! Fantastisk prestasjon! Løp og se!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *