Du skal IKKE elske ditt land.

Jeg er stor tilhenger av De 10 Bud, så jeg skal på ingen måte kritisere Forfatteren, men det er et bud som jeg vil foreslå til neste revidering.
Dette skal jeg komme tilbake til, men når vi først er inne på temaet så er det mange som gir religion skylda for mye av bråket i verden. Dette er selvfølgelig feil. Så god som alle konflikter er forårsaket av uenighet om ressurser. Noen har noe andre vil ha.
Innenfor siviliserte samfunn løses dette ofte med legalisert tjuveri – også kalt skatt – men land og nasjoner i mellom, så hender det at ledere tar i bruk både religion og kultur for å rettferdiggjøre bruk av våpen, for å ta det en vil ha. Grunnen til at dette lar seg gjøre ligger i den påståtte kjærligheten til Fedrelandet. Følelsene en har for sin nasjon.
Denne følelsen – som de fleste følelser – er veldig vanskelig å rasjonalisere. Et land er definert av streker som av ulike årsaker er tegnet inn på et kart. Er en født eller av andre årsaker er tildelt statsborgerskap i området innenfor disse strekene, så er dette landet ens og en er en del av nasjonen. Dette blir vi opplært til skal gi til tider svært sterke følelser. Jeg sitter ikke på noen høy hest her og kritiserer, for jeg kan kjenne slikt sjøl, men bare påpeker de faktiske forholdene.
For oss her i nord med stabile og avklarte forhold til naboene (Iallefall stort sett utenom noen bagateller med Putin) – så tar en ikke skade av barnetog, fjell, fjorder og en tåre i øyekroken for – Ja, vi elsker etter at Northug’n har banka Sverige.
Men det ligger et meget farlig potensiale i disse følelsene, og min påstand er at alle konflikter land i mellom om ikke forårsakes av, så iallefall muliggjøres gjennom en totalt irrasjonell følelse for et avgrenset område med fjell, stein, jord og vann.
Og for å beskytte dette området så bortfaller de fleste sosiale kontrakter. Løgn, bedrag (ofte kjent som etterretning) propaganda, restriksjoner på enkeltmennesket og enda til drap er tillatt og til og med regulert i retningslinjer for den slags aktiviteter. Og medlemmene av nasjonene stiller villig opp som både offer og gjerningsperson for dette som innenfor vanlige rammer ansees som alvorlige overgrep og forbrytelser. Alt på grunn av følelser som ikke forsvares med logikk, fornuft eller andre vanligvis nærmest påkrevde bevis for en holdning.

Derfor kunne jeg tenke meg å ikke misbruke, men bruke religion til å gjøre noe med dette. Hvis de tre retningene som anerkjenner De 10 Bud kunne legge seg på minne et lite reserve-bud. (Forutsatt godkjenning fra Høyeste Hold) – Du skal IKKE elske ditt land.
Det er greit å like det, være fornøyd med det, bruke ressursene, gå i fjellet, bade i sjøen, nyte kulturen og til og med heie på landslaget er tillatt (under tvil), men der stopper det. En dreper ikke for det, en skrøner ikke og en bedrar ikke i nasjonens tjeneste. En skal ikke hate det, men bare la være å elske det så en kobler ut store deler av fornuften. For å skrive om et noe vulgært ordtak: – Når flaggstanga står og flagget blafrer er halve vettet borte.
En litt mer sånn avslappet One Night Stand følelse, eller et Friends with Benefits forhold tror jeg er sunt framfor lidenskapelig, brennende, altoppslukende, evig troskap og kjærlighet til Nasjonen.

 

PS. Til NSA agenten på vakt. Dette gjelder selvfølgelig ikke mitt forhold til USof A. Der er det fremdeles True Love. DS.

PS nr.: 2. Til PST-spaneren på vakt: Get a life! Ikke kast bort en fin lørdagskveld i tjeneste for denne steinrøysa! DS.:2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *