Dusten Trump og hva han likevel har rett i.

donald-trumpDen amerikanske presidentkandidaten Donald Trump er en dust! Det er ikke noe å lure på – og motkandidaten bare marginalt bedre. Dette er gammelt nytt.
 
Det siste nå – bortsett fra at amerikanere klarer å lage en sak av om Trump snufset under en debatt eller ikke – er at han har uttalt seg om boligkrise og skatt. Og her ER han faktisk ingen dust.

 
Dette er et klassisk eksempel på noe som høres forferdelig ut fordi vi er opplært til å føle det slik, men som likevel er sunn fornuft.
Det han sa var at han var glad for boligkrisen i USA – for den tjente han penger på. Ååååh såååå slemt sagt!
 
Han hadde ikke skapt boligkrisa – den må uetiske investorer, et idiotisk regelverk og lettlurt white-trash ta skylda for i sammen. I situasjonen som oppstår så går Trump inn og kjøper billig. Og problemet var? Skulle han innfridd lånene for folk bare for å være snill? (Jeg kunne funnet på å gjort det – men jeg er jo som kjent økonomisk idiot som ikke forstår verdien av penger i seg sjøl) Skulle han latt være å kjøpe fordi folk hadde havna i et uføre han overhodet ikke hadde skyld i?
 
Dette er faktisk ikke verre enn alle som stikker innom en forretning når det står «KONKURS-SALG» i vinduet. Ja, det er tragisk og historiene bak er mange og skylden fordeler seg ulikt fra sak til sak, men det er ikke kjøpers ansvar! Og altså heller ikke Trumps ansvar. USA har forøvrig en langt bedre konkurslovgivning enn Norge. Som en kuriositet har Trump gått konkurs seks ganger sjøl, så at han er på andre siden av disken for en gangs skyld er helt greit!
 
Så – det andre han sa var at han var smart – så han betalte ikke skatt. Igjen: Ååååh såååå slemt sagt! Trump har tusenvis av folk i arbeid. Arbeidsplasser han egenhendig har skapt – det skal han ha. Ikke av sitt hjertes godhet eller briljant forretningsdrift. (I forhold til f.eks Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Bill Gates, Elon Musk og gutta i Google er han ikke særlig flink) – men han trenger folks arbeidskraft og den kjøper han. Disse betaler skatt. Mye skatt!
 
Trump er mer enn rik nok til å kjøpe seg helsetjenester sjøl, han trenger ikke pensjon og heller ikke mye annet av det andre betaler skatt for å få. (I vårt system betydelig mer vellykket enn USA sitt, men det er en annen historie)
 
Summen av dette gjør at hvis Trump klarer å unngå skattlegging innenfor loven – så er det selvfølgelig helt greit og på ingen måte etisk og moralsk forkastelig!
 
Om en uansett har en moralsk plikt til å bidra til samfunnet kan diskuteres, men tar en noe ut fra samfunnet er den plikten helt klar. Trump tar ut ting, han bruker infrastruktur, forsvares av US Army og har sikkert et social security number – så noe må han altså bidra med. Noe han gjør indirekte med sine forretninger. At han da benytter lovverket for å ikke yte mer enn han er pålagt er ikke galt eller kritikkverdig – særlig når han heller ikke bruker alle tjenesten fullt ut. Han kan som nevnt betale legeregningene sine sjøl
 

At han i tillegg er uenig i mye av bruken av offentlige midler og føler de som demotiverende for å betale skatt er heller ikke galt. Det er hans fulle rett. Akkurat som det er min rett å mislike offentlig sløsing på operabygg, byråkrati og mislykka u-hjelp.

Kanskje både Trump og jeg viser at en kan være en dust, men kan likevel ha rett
.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *