Et kunstig lovforslag

Dere har selvfølgelig sett dem. De som står på TV, sitter i radio (helst NRK P2) eller dere har kanskje vært på en utstilling, mottakelse eller aften av noe slag med dem. En Kunstner.

Så står de der da, med vått, drømmende blikk, bustet hår og et lappverk av penklær og fjøsklo (so mø si her i Vallers) og forteller om Verket sitt. Enten det er et dikt, ei bok, et maleri eller en udefinerbar uttrykksmåte som forener moderne teknologi med rike tradisjoner i ungarsk folketro.
Uansett så er dette i følge Kunstneren en utrykk for dennes eksistensielle angst i møte med sin konflikt med mor, stefar, Gud og naboens rottweiler!

Det har da resultert enten i noen tilfeldig sammenraskede ord som i et av kunstnerens mer eller mindre rødvins-forfyllede opplyste øyeblikk, har gitt en assosiasjonsrekke inne i det mentale slagget som går som en elendig unnskyldning for et sinn.  Alternativt kan den eksistensielle angsten gitt seg utslag i å klaske rumpestussen sin i no’ maling – og fremdeles i fylla – hoppe på trampoline. Duken selges så til høystbydende idiot!…eh unnskyld kunstelsker!

De fleste som opplever en slik seanse rister som regel på hue, graver seg videre ned i Grandiosaen og venter på Gullrekka.

Men det hender jeg stopper opp og hogger tak i en som – gjerne på Internett – presenterer en tekst som er så fantastisk genial, megetsigende, rørende og til å få femti multiorgasmer av på en gang!
Da er det jeg tar på meg det virtuelle patenterte Jokerfliret mitt og forlanger at teksten forklares:  Hva betyr den!

Det forårsaker som regel følgende “argumenter”

– Dette er ikke du moden nok til å forstå.
– Du må ha lest/lyttet/sett kunstnerens andre verker
– Du må ha være mer åpen
– Dette er da innlysende!
– Du er nok litt….naiv, kanskje? (Nei, jeg sa ikke dum, men jeg mente egentlig det)
– Det er ingen uenighet blant kjennerne om denne kunstnerens betydning!
eller altså klassikeren:
– Det er ikke slik det funker

Dette er reelle utsagn jeg har fått – og aldri når dette temaet kommer opp er det noen som tørr å prøve og fortelle meg hva teksten de hevder er så dyp/genial/megetsigende og orgasmisk flott SÅNN INNERST I SVARTE HUNDREMETERHAKKEBAKKESKAUEN BE-FUCKING-TYR!!!!! 

For det er da kunstelskeren – eller enda verre Kunstneren sjøl blir sur og logger av…

Hmmmm…lurer på hvorfor? Jeg og salige HC Andersen med sin nydelige – og fastitbelagte – metafor i Keiserens nye klær kan vel aldri ha rett?

For her kommer hovedpoenget – som jeg har skrevet om før så har jeg ingen ting i mot metaforer, allegorier og til og med lignelser er gøy! MEN! De skal bety noe, ha en fasit og ha en fastsatt mening fra kunstneres side.

Nå er ikke jeg for sensur. Jeg er relativt liberal der. La døds-metallen få drømme om kirkebrenning og Paradise Hotel gå sin skjeve gang på TV.
Men jeg vil likevel foreslå en ny lovtekst til den allerede smellfeite lovboka vi har.
Det lyder som følger.

– Den eller de som presenterer et kunstverk i nåværende eller framtidig form og som ikke kan framvise på forespørsel en avlsebar alment forståelig mening – straffes med bøter eller inntil seks (seks) måneders fengsel.

Så får vi se hvordan det går med den eksistensielle angsten når de må forklare tankerekka for den i et avtrykk av ei dvask kunstnerrumpe på ei presenning….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *