Hekseri på nynorsk

Det ble sagt i hine hårde dage da jeg var yngre at det var to ting som virkelig fikk nordmenn opp i diskusjoner. Det ene var religion og andre var målsak.
Siden de fleste døler ikke engang veit hva teistisk evolusjon eller langt mindre hva en kveker er så skal jeg ikke engang prøve å kristne Vallers. Han sleit visst med det han Olav også. Den heilage – og den skrivemåten bringer oss til målsaken. (Noen som la merke til den silkeglatte overgangen der?)
Ny-norsken, ja! Jeg har en del venninner jeg i årevis har prøvd å fyre opp (Ikke tenne! Veldig viktig å ha klart for dere.) – på nettopp målsak.
Det har ikke lykkes. De bare ser på meg med dette overbærende blikket som jeg skulle være et søtt, men litt vanskapt kjæledyr. – Stakkar, han veit jo ik….orsak – Stakkar, han veit no ikkje betre

Men det er greit det! Jeg kan ta for meg nynorsken her! For disse meget dedikerte tilhengere av skal vi da få gjort noe med. De har nemlig en viss likhet med fortidens hekser. Ikke nødvendigvis av utseende, men det er gjerne litt sånn alternative. Urtete, healing, sjelereiser – og nynorsk! Så da er spørsmålet – skal vi satse på et gedigent bokbål med med heksene på topp?
For er nå dette oppkonstruerte kunstige wannabe sågnamaulet noe å bruke penger på? Snakk det! For all del og skriv det også om en absolutt må (iallefall om det er sannsynlig det redder mer en fem liv) Men der er det slutt! For dette er DYYYYRT! Det fleste tenker ikke over det, men siden vi skal ha både sidemål og hovedmål i skulen, så må det dobbelt sett med bøker av alt i mange tilfeller

Så er det spørsmålet om det er så stor forskjell at det er gjera på (på godt ettendøl – jeg kan når jeg vil!)
Det er mange land som er tospråkelige og det får gå. Er det samme for meg hva samene skriver og snakker. Men to skriftformer som er så like at de ikke engang har den fjerneste ulikhet så de kan kalles to forskjellige språk engang! Utlendinger som blir forklart dette må jo le så de skriker! Hvis en i det hele tatt får forklart dem det!  –  What? To forskjellige språk som ser og høres likt ut?

Og gjør det noe nytte? Ivaretar et konstruert «språk» som ingen egentlig snakker, prater, svallar eller prekær Den Norske Kulturarven? Blir Ali fra Ugandisthan mer norsk om han må lære at  – i Noreg er den kvite vintaren ofseleg kald og den grøne endå verre for då fyrar me ikkje!

Det siviliserte språget – bokmål  – blir sagt å være opprinnelig dansk.Yeah? og så? Går vi langt nok tilbake er alt vi plaprer i germansk! Skulle det være noe vits i å gå baklengs fikk vi gå helt tilbake til gammalnorsk! DER har du noe som er originalt og faktisk litt småtøft. Jeg kunne godt brukt Aujawindur Ironoxide som navn. Men dette nymotens rølet? Nei, klassifiser grautmålet som hekseri – det høres jo pinadø sånn ut også – og brenn det opp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *