MISBRUK OG KRAFT!

Jeg er grovt misbrukt av flere lærere ved daværende Etnedal Sentralskole.
Den satt som åpning tenker jeg?

Jeg tror jeg gikk I 6 klasse. Det var vinter og i kulde og snøvær raste kampen i bygda om Etna skulle bygges ut til kraftproduksjon.
Dette engasjerte mange – og særlig verneinteressene. Og blant lærerne var det en del meget høylydte stemmer for vern av Etna.

Og de lånte seg også stemmer. Min og mange andres. Som uvitende små lam – som vi var – ble vi stilt opp på snøplogkanten med ferdigskrevne plakater for vern av Etna. Så ble vi tatt bilde av og kom i avisa med overskriften: «ELEVENE SIER: – LA ETNA LEVE!»
Det påførte oss selvfølgelig ikke varige skader (uten om skammen over å ha blitt brukt) – men utover det så er framgangsmåten ikke ulik andre typer misbruk av barn. Den inneholder både lokking, luring, fotografering og publisering til likesinnede.

Nå i dag så vil jeg som de fleste ofre for misbruk ha hevn – og jeg vil ha erstatning.
Men «kjære» vernere – bare slapp av – jeg skal hverken navngi dere eller trekke dere for retten. Det er langt mer subtile metoder som nok vi svi enda mer.

Jeg vil ha Etna ut av Plan for Varig Verna Vassdrag!

Dette er fullt mulig. Stortinget behandlet i 2010 et Representantforslag fra stortingsrepresentantene Elisabeth Røbekk Nørve og Siri A. Meling om flytting av inntaket til Verma kraftverk til Storhaugen i Møre og Romsdal.
Dette forutsatte en justering av vernebestemmelsene – som er de samme som gjelder for Etna. Forslaget fikk ikke flertall, men det viser at det er mulig.

Jeg kommer etterhvert til å opprette en egen gruppe for å drøfte dette. Jeg kan ikke og skal ikke gjøre dette alene og heller ikke mot et flertall i bygdefolket, men så langt jeg veit så er stemningen i dag helt klart mot varig vern – og for en ny vurdering av utbygging av Etna.

Den gang vernerne misbrukte oss barn så var meningene deres tufta på sviktende grunnlag. Vi veit i dag at vannkraft er den suverent mest miljøvennlige kommersielt drivbare produsenten av energi. Og det er heller ingen ting som tyder på at vi nærmeste framtid får noe bedre. Ren fornybar energi er viktigere – og riktigere – enn noen gang. (Noe jeg stort sett bryr meg mindre om – jeg ser mer på nytten av inntektene – så ærlig skal en være)

Så jeg håper dere tilgir en svært misvisende overskrift og innledning – og er med på en videre diskusjon. Slik at dagens lærere kan la de elevene som VIL – på nytt stille opp i avisa med overskriften: ELEVENE SIER: – JA TIL KRAFT FRA ETNA!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *