Om hykleri og hvorfor fotballen er rund.

Nok en gang – like uunngåelig som forkjølelse og eiendomsskatt så er verdensmesterskapet i huesparking her – også kalt fotball for de uinnvidde.
En ting er at jeg ikke ser fascinasjonen i aktiviteten – det kan trolig spores til at jeg ikke får det til sjøl, men verden skal tross alt ikke godkjennes av meg.
Og svært tidlig så går mange en helt annen vei enn meg – heldigvis. Mine veier går ofte dit høna sparker – andre sparker altså ball.

Lenge før unger kan snakke reint og ha en kvalifisert mening om annet enn om de skal gjøre i buksa eller gå på do, så blir de utstyrt med drakt, piggsko og fraktet til et område med mål og ball. En ting er at unger i dag må kjøres til et sentralt samlingspunkt, bli organisert av organisatorer, ha utstyr for tusenvis av kroner og så få ordre om at: – NÅ! Har dere det moro! Dette kan jeg leve med fordi det er slik med alt. Om jeg fikk vilja mi og unger heller ble satt til noe jeg synes er gøy og nyttig, så ville forutsetningene rundt bli like overorganiserte som med idrett. MEN det som er problemet er hykleriet! Fotball er barbarisk, har en barbarisk opprinnelse og du kan ta barbaren ut av fotballen, men du kan aldri ta barbariet ut av fotballen.

Hvordan starta så dette? Det veit vi ikke sikkert, men det vi veit er at mayane muligens spilte ball med hue til falne fiender. Det var et ferdighetspill i forhold til dagens spill får dagens ballfantomer til å se ut som meg i forhold. De gamle indianere måtte nemlig vippe ballen – altså muligens hue – tre meter opp i lufta, gjennom en ring – bare med å bruke – hoftene. Taperne ble henretta – kanskje de måtte ha baller til trening…..Nei jeg tuller ikke! Dette er fakta!

Da er det vel grunn til å tro at spillet har noe av samme opphav her i Vesten – at de gamle saksere og germanere kjeda seg etter slaget, hogg huet av et lik eller to og satte i gang, med det som seinere ble bytta ut med sammentulla tøyfiller for så å bli millionindustri.

I dag lar vi da våre – ok, da – DERES – små vikinger fortsette i denne tradisjonen. Dette skal jo være så bra. Man lærer fair play (Google it!) samhold, lagspill og ikke minst de sosialistisk uunnværlige sosiale ferdighetene! På grunn av dette så får man godvilje, sponsormidler, tippemidler og helt gratis god samvittighet for å ha gitt barna noe!

Blææææh! Så veit vi alle hva som EGENTLIG foregår. Det dreier seg om å vinne – uansett! Det er ikke plass til tapere i fotball – eller annen idrett. Det er ikke snakk om å lære seg regler og utviklende lek, men hvordan du kan komme unna med å bryte reglene for at noen andre skal tape. Det man lærer er blitt summert genialt og treffende opp av en av dalens stjerner i fotball – Ingenting er så moro som å vinne på juks!

Nå skal ikke jeg si at det ikke er nyttig å se fotball som en allegori for samfunnet ellers, og at opplæringen der kan ha nyttige sider når en i en alder av 20ish finner ut hvordan verden VIRKELIG fungerer, men KAN vi pretty please med sukker og vanilje kutte ut det hyklerske våset om at fotball bare er så sunt og positivt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *