X

Dette er et kors. Jeg skulle hatt no’ gøy som overskrift om kors-veier, at alle har et kors og bære, kors-ett (obligatorisk for nonner) eller noe lignende – men det passa liksom ikke med det jeg ville si…

Og det er om en felles fiende, smykker og henrettelsesmetoder.
Det går en «korsvekkelse over Facebook» blir det sagt. Det er forsåvidt greit nok, men årsaken er ikke økt religiøsitet eller gudelighet – kun at en har dradd den konklusjonen at muslimer – vår alles kjære felles fiende – ikke liker kors.

Så la oss ta det først – så vidt jeg har fått med meg er det ikke bekrefta at det er islamsk kritikk som er årsaken til denne personalsaken i NRK. Og det er heller ikke særlig sannsynlig, det er andre ting som plager muslimer mye mer enn et romersk torturredskap. Som når du begynner å dra fram motstridende utsagn fra Profeten (Fred være med hans ofre) Trust me! Jeg har diverse trusler om juling og personlig oppmøte hengende over meg. Uten at natteroen er svekket av den grunn.
Likevel anerkjenner islam også som kjent Jesus som en profet, så det som nok er langt mer sannsynlig er at korsbruk i offentlighet har en indre fiende her til lands blant svært så etnisk norske.

Mange er ikke klar over den, men Human-etisk forbund er en organisasjon så fanatisk oppsatt på å utslette alle spor av religiøsitet at den vanlige sekulære ateist rister på huet av fanatismen. Så at det er f.eks et lokal-lag av disse fandens uvitende riddere som har klaga til NRK, er langt mer trolig enn press fra islamsk hold. En tanke verdt å ta med seg før en sender ungene på konfirmantleir til noe som i praksis er faen på flat mark når det kommer til fanatisme…
Og ikke start meg på dette påståtte grunnlaget for humanistisk etikk – for det klarer jeg ikke å skrive noe om uten å le høyt…

Hvis så er tilfelle at det er norske ikke-troende som har forårsaket dette, så blir det faktisk festlig nok uten å bry seg med heffernes sviktende etikk. For oss som vokste opp med NRK som eneste TV-kanal husker ramaskrikene rundt usensurert omgang med vodka og hengepupper i finsk Fjernsynstater, KLM’s eminente prestevitser og som Otto Jespersen sa det: – Det er for jævli med all denne banninga i NRK.
Jeg er ikke avvisende til at folk kan føle se krenka av slikt, men uansett så var forståelsen på klagene lik absolutt null fra NRK. Svaret folk fikk var: – Bruk Av/PÅ knappen!. Samtidig som kulturradikalere, intellektuelle og andre forsøksvis opplyste forsvarte det frie kunstneriske utrykk. – inkludert pupper i fritt fall. Komedien topper seg når det er representanter for disse gruppene som i dag sitter i f.eks Human-etisk forbund og surver over kors i flagg, halsgroper og vegkryss sett ovenfra.

Så var det smykker. Utover kraftringen til Green Lantern, så har jeg ikke den store interessen. Men kors-symbolet som kulturelt utrykk og ikke minst historien er veldig interessant. En påstått romersk henrettelse/torturmetode, som vi ikke er helt sikre på om er reell. Noen mener det slett ikke var noe kors, men en stolpe. Men de fleste historikere går for en stolpe, evt. en trestamme med en tverrligger.
Uansett så var dette en metode for straff som var ansett som lite ærerik og ble forbeholdt de verste forbrytelser – ikke minst oppvigleri mot okkupasjonsmakten.
Metodens mest kjente offer – Jesus fra Nasaret – har vi litt uklar både opprinnelse på og også skyldspørsmålet er litt ullent – her må hver og en få tro hva de vil.

Poenget mitt i denne sammenhengen er at hvis jeg var Jesus – noe jeg altså ikke er – men om jeg var det – og attpåtil Guds sønn – noe jeg heller ikke er (uten å si noe gærn’t om fatter’n – en iallefall gudbenådet skrønemaker og historieforteller.) Men hvis jeg nå likevel var det og noen hadde funnet på de skulle henrette meg for oppvigleri i dag – noe som ville trolig skjedd med ei sprøyte eller denne berømmelige stolen i enden av Den Grønne Mil. Så gjentar historien seg, jeg står opp igjen, har tatt ansvaret for den menneskelig elendighet og alt sånt – dere kan deres Fadervår og mere til, ikke sant? Vel, uansett – så ville jeg blitt sur – ja, regelrett forbanna – om mine etterfølgere begynte å gå med en liten sølvsprøyte i kjede rundt halsen, eller en liten gullstol med et stilisert lyn bak.
Mulig Jesus ser noe anderledes på tingene, men vi er ellers forbløffende enige om mye…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *